Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

EM-truppen: En Danmarks-sanning med modifikation

 
I min EM-trupp finns det inte plats för klubblagspetade yttermittfältare, annars är mycket sig likt. 
 
I playoff-matcherna mot Danmark hittade det svenska landslaget tillbaka till sitt forna jag och presterade på en nivå vi inte varit kräsna med de senaste åren. I min trupp återses 17 spelare från den truppen, kryddat med ett fåtal spelare som verkligen utmärkt sig under våren. Less is more är mitt motto. 
 
Målvakter:
 
 • Andreas Isaksson
Har förpassats till läktaren efter en säsong som kantats av tavlor och petningar, trots det är han självskriven i EM-truppen. "Isak"kan åka till Frankrike med ett blågult förtroendekapital och det faktum att han aldrig gjort en dålig landskamp i ryggen. 
 
 • Robin Olsen
Har tagit förstaspaden i FC Köpenhamn efter hård konkurrens från belgaren Thomas Kaminski. Utlåningen från grekiska PAOK till fel sida sundet - till många malmöiters stora förtret - visade sig vara ett vinstdrag för Olsen. Där får han förtroende hos en klubb som kan det där med att förädla svenskar. 
 
 • Johannes Hopf
Den forne Bajen-målvakten kan utgöra symbol för fotbollsvärldens tvära kast. För ett drygt år sedan premiärvaktade han Hammarbys mål med en allsvensk match under bältet, idag ryktas han till turkiska storklubbar efter en succésäsong i Genclerbirligi.
 
Försvarare:
 
 • Mikael Lustig
Är det självklara valet på en position som saknar de där tydliga aspiranterna. Vi får be till de högre makterna att den defensivt pålitlige men ack så skadebenägne Lustig håller sig hel under Celtics sista matcher.
 
 • Andreas Granqvist
Har de senaste landskamperna axlat rollen som försvarsgeneral för en backlinje som saknat ledaregenskaper ända sedan Olof Melberg lade skorna på hyllan. Dessutom kan han - precis som Melberg - bli alldeles skogstokig på domslut som går emot honom. Nåja!  Det enda som saknas är skägget. 
 
 • Victor Nilsson Lindelöf
Har under våren kamperat med Jardel vid sin sida i Benficas backlinje. Det har han gjort såpass bra att Robert Lewandowski nyligen hyllat dem som "ett av de bästa mittbackspar han mött senaste året". Ett omdöme som heter duga. Kan med fördel ersätta Mikael Lustig på högerbacksplatsen. 
 
 • Pontus Jansson
Det har blivit en hel del bänknötande för Jansson under säsongen. Men när han har spelat har han gjort det med bravur, som i helgen när han målade och starkt bidrog till Torinos 5-1 seger mot Udinese. Har lovats mer speltid av tränaren Giampiero Ventura under våren. Att få studera lagkompisen, tillika polske landslagsstjärnan Kamil Glik i aktion borde dessutom borga för kvalité.  
 
 • Erik Johansson
Det har under 2000-talet vilat en förbannelse över svenskar som testat lyckan i Belgien, Erik Johansson var inget undantag. Tur då att han precis som malmöpågen Robin Olsen tog pick och pack och begav sig till Danmark. Där har han utnämnts till januarifönstrets bästa värvning och är på god väg att lotsa FCK fram till en ny dansk ligatitel. 
 
 • Ludwig Augustinsson
Är precis som många andra BP-produkter - Simon Tibbling och Albin Ekdal däribland - tekniskt funktionell och grundtrygg med bollen. Addera en fin blick för spelet, en känslig vänsterfot och en obotlig målmedvetenhet så får du fram en vänsterback som i framtiden kommer piska in många inlägg i den svenska landslagsdressen. 
 
 • Martin Olsson
Att Erik Hamrén i sista sekund ändrar sig och väljer den av svenska folket ständigt påhejade Oscar Wendt på bekostnad av antingen Martin Olsson eller Ludwig Augustinsson skulle ta mer energi än det ger, och återigen aktualisera frågan huruvida vår förbundskapten är populist eller inte. Nej, vi får dras med Martin Olsson. Ömsom virrigt försvarsspel, ömsom frejdiga räder. 
 
 
Mittfältare:
 
 • Albin Ekdal
Har fått rejält med konkurrens från ungtupparna Oskar Lewicki och Oscar Hiljemark om den där platsen jämte Kim Källström på det centrala mittfältet. Behärskar alla delar av spelet, men saknar tydliga spetsegenskaper. Inte en given startspelare på en position som utvecklats till ett angenämt problem för Erik Hamrén. 
 
 • Kim Källström
Har alltid spelat med hög risktagning i passningsspelet och haft en benägenhet att gå bort sig i försvarsspelet. Lägg till det faktum att den i begynnelsen redan lite småtröge Kim Källström blivit iögonfallande mycket långsammare och frågan är vad Källström ens gör med i truppen. Svaret är hans fina långa passningsspel som ingen annan mittfältare i truppen behärskar, och framförallt hans förmåga att hitta Zlatan. 
 
 • Oscar Lewicki
Har fått utstå en hel del kritik efter Malmös inledning på säsongen, främst för hans bristande passningsspel. Dock är jag inte orolig, Lewickis främsta styrka - att neutralisera motståndarnas bästa spelare - kommer mer till använding i svenska landslaget än det gör i ett spelförande Malmö FF.
 
 • Pontus Wenbloom
Har fått den blygsamma rollen att oftast bli inbytt för att försvara Sveriges ledningar i slutminuterna, en roll som Wernbloom verkar ha accepterat. Att ha avbytare som accepterar sina roller och bidrar till en god strämning är oväderligt när man ska bo tillsammans i veckor. Att vara ordinarie i CSKA Moskva är heller inte fy skam. 
 
 • Oscar Hiljemark
Har med sina 34 starter och 2 inhopp stått för kontinuiteten i en klubb som allt annat än förknippas med kontinuitet. Palermo - som rattas av den excentriske klubbägaren Maurizio Zamparini - står sig ansvarig för en tränarrockad utan dess like. Totalt har 8 tränare avverkats och nu riskerar klubben att degraderas till Serie B nästa säsong. En lågoddsare är att Hiljemark flyr kaoset efter säsongen, italienska toppklubbar sägs vara intresserade. 
 
 • Jimmy Durmaz
Har en bra säsong bakom sig i överlägsna Olympiakos. Enda smolket i glädjebägaren är att han petades ur Olympiakos Champions League-trupp, men i ligan har han bidragit med ett högt antal mål och assist för att vara en yttermittfältare.
 
 • Emil Forsberg
Visade i playoff-mötena mot Danmark att det är han och Zlatan som ska få det att hända offensivt för Sverige. En snabb och dribblingsvillig kantspringare som kommer få sina omställningslägen mot i synnerhet Italien och Belgien. Kommer från en succésäsong i Zweite Bundesliga där han blivit framröstad till veckans lag sju gånger. 
 
 • Abdulrahman Khalili
Khalilis intåg i truppen grundar sig lika mycket i hans förtjänster på fotbollsplanen som det färska beskedet att Trabzonspor stänger av bland annat Erkan Zengin från fortsatt spel på träningarna och de resterande ligamatcherna. Jämnt skägg mellan turkietproffsen, men det här beslutet gör att vågskålen tippar över i Khalilis favör.
 
 • Sam Larsson 
Truppens joker får en att osökt tänka på Christian Wilhelmsson under hans glansdagar. Har med sitt publikfrieri och extravaganta spelstil burit Heerenveen på sina axlar under säsongen. Kommer inte vara en startspelare i EM, men har definitivt egenskaperna för att ändra en statisk matchbild. 
 
 
Anfallare:
 
 • Emir Kujovic
Visade under sitt korta inhopp mot Turkiet att han kan tillföra en ny dimension till laget i och med sitt starka huvudspel, och därmed avlasta Zlatan i target-spelet. Många resonemang bottnar nämligen med Zlatan i slutändan. Hur ska vi maximera vår världsstjärna i EM? Jo, kanske genom att låta någon annan ta höjdduellen. 
 
 • John Guidetti
Om det inte vore för en illa stekt kyckling hade John Guidetti troligtvis spelat från start i EM-premiären mot värdlandet Ukraina år 2012. JG har i år cementerat sin plats som anfallare i en toppliga och är som gjord för de stora matcherna. Trots det står Marcus Berg marginellt före honom i hierarkin, vi får ändå hoppas på att Guidetti får speltid nog för att ta revanch på den där kycklingfilén. 
 
 • Zlatan Ibrahimovic
Motivering överflödig. Men kan för sakens skull poängtera att han aldrig gått in i ett mästerskap med en lika bra säsong i ryggen. Det borde ge en rätt att känna sig försiktigt optimistisk inför Sveriges EM-öde. 
 
 • Marcus Berg
Jobbade kopiöst i dubbelmötet mot Danmark i höstas, i båda ändarna av planen. Något liknande kommer krävas i sommar för anfallaren som startar bredvid Zlatan. Är ett snabbare alternativ än John Guidetti och har näsa för målet, något som 15 mål på 22 matcher i den grekiska ligan intygar. 
 

Skrivet av:

adam.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av adam

Kommentera